Μελέτη Αλλεργιογόνων

Αν είστε στο χώρο της εστίασης, τότε σίγουρα γνωρίζετε ότι πλέον τα αλλεργιογόνα αναγράφονται υποχρεωτικά στα μενού σας, με τρόπο αναλυτικό, όχι ως υποσημείωση τύπου “Ρωτήστε το σερβιτόρο”. Αυτό ορίζει η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών και είναι σε πλήρη ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο, κάθε τρόφιμο και τα υπο-συστατικά του είναι πιθανό να περιέχει αλλεργιογόνες ουσίες, τις οποίες ο σεφ σε συνεργασία με εκπαιδευμένο τεχνολόγο τροφίμωνμπορούν να εντοπίσουν. Όμως, ενόσω μέχρι σήμερα ήταν αρκετή μια γενική σημείωση που παρέπεμπε τους πελάτες στο προσωπικό για περισσότερες πληροφορίες, πλέον η νομοθεσία είναι πιο απαιτητική και πιο σχολαστική για όλες τις περιπτώσεις διάθεσης τροφίμων (εστιατόρια, μπουφέ, take away, deliveries, συσκευασίες τροφίμων).

Γιατί πρέπει να αναγράφονται τα αλλεργιογόνα;

Κατά τη διαδικασία για τον εντοπισμό των αλλεργιογόνων μια μια συνταγή και κάθε συστατικό της αξιολογούνται από τον τεχνολόγο τροφίμων ως προς το αν μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο ή όχι. Προφανώς, στο τελικό αποτέλεσμα, η λίστα των αλλεργιογόνων για ένα μενού μπορεί και πιθανότατα θα είναι μεγάλη. Επομένως, δεν είναι ρεαλιστικό, αντίθετα είναι πρακτικά αδύνατο να περιμένει το εστιατόριο ο σερβιτόρος να γνωρίζει και να θυμάται όλα τα αλλεργιογόνα, ώστε να μπορέσει να πληροφορήσει ορθά τους πελάτες. Συνεπώς, προκειμένου να είναι όλοι ασφαλείς, οι προδιαγραφές του Υγιεινομείου για τα μενού έχουν αλλάξει και πλέον πρέπει είτε με τη μορφή κειμένου είτε με τη χρήση συμβόλων να φαίνονται ξεκάθαρα τα αλλεργιογόνα σε κάθε πιάτο.

Στη Mind The Gap η ομάδα των τεχνολόγων τροφίμων γνωρίζει σε βάθος τη νομοθεσία και αναλαμβάνει να εντοπίσει τα αλλεργιογόνα στο μενού σας και να τα καταγράψει με τρόπο σύμφωνο με τις απαιτήσεις του Υγειονομείου, ώστε να είστε εσείς και οι πελάτες σας ασφαλείς.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες; Ρωτήστε μας.