Συμβουλές για το βιογραφικό που θα σας βρει δουλειά

Συμβουλές για το βιογραφικό που θα σας βρει δουλειά

Γιατί χρειάζεστε συμβουλές για το βιογραφικό σας; Γιατί αυτό είναι η ευκαιρία σας να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση. Μάλιστα, για πολλούς εργοδότες και για πολλές θέσεις το βιογραφικό παίζει καθοριστικότατο ρόλο, γιατί μεταξύ άλλων δείχνει την ικανότητα του υποψηφίου να προβάλει με ακρίβεια τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες του -για παράδειγμα ένα βιογραφικό με κακή μορφοποίηση και σύνταξη λέει πολλά για τις ικανότητες ενός υποψηφίου σε γραμματειακές θέσεις. Πάντως, ένα ικανοποιητικό βιογραφικό, θα βοηθήσει τον υποψήφιο να πετύχει σε πρώτο στάδιο μια συνάντηση (Interview) με τον εργοδότη και ίσως στη συνέχεια να κερδίσει τη θέση εργασίας.

Μπορεί να φαίνεται σκληρό και άδικο, όμως πραγματικά σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός μεταξύ υποψηφίων είναι τεράστιος, το βιογραφικό γίνεται πιο σημαντικό απ’ ότι θα φανταζόταν κανείς. Σκεφτείτε ότι πλέον, οι περισσότεροι – ειδικά νέοι ηλικίας 22-35 είναι κάτοχοι ενός και περισσότερων πτυχίων και μεταπτυχιακών, παρακολουθούν σεμινάρια και εκπαιδεύονται συνεχώς- άρα υπάρχει μεγάλη προσφορά ικανού και καταρτισμένου προσωπικού για μικρή ζήτηση θέσεων. Πώς θα μπορέσει ο εργοδότης ή ο υπεύθυνος του HR να επιλέξει ποιους απ’ αυτούς τους ικανούς  θα καλέσει για συνέντευξη, δεδομένου ότι, εκ των πραγμάτων, δε μπορεί να τους δει όλους; Αναγκαστικά, βάση του βιογραφικού. Γι αυτό,  για να περάσετε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διαλογής (screening method) και να αυξηθούν οι πιθανότητες για να πάρετε τη θέση, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για το βιογραφικό σας.

Συμβουλές για το βιογραφικό που θα σας βρει δουλειά: DON’Ts

1. Μεγάλο κείμενο και μικρή γραμματοσειρά

Το βιογραφικό, ως συνήθως, δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο σελίδες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνετε πιο μικρά τα γράμματα και να χρησιμοποιείτε στενά περιθώρια έτσι ώστε να χωρέσουν τα πάντα . Τα γράμματα του κειμένου πρέπει να είναι σε μέγεθος που να διαβάζονται, συνήθως 11-12 στιγμές και 14 στιγμές για επικεφαλίδες, με 1,15 διάστιχο ανάμεσα στις γραμμές και διπλό διάστιχο ανάμεσα στις παραγράφους. Κοιτάξτε το βιογραφικό σας με τα μάτια αυτού που θα το παραλάβει: αν φαίνεται κουραστικό και δυσανάγνωστο, αλλάξτε το επειγόντως!

2. Άσχετη εργασιακή πείρα

Μην γεμίζετε τη σελίδα με άσχετη και αχρείαστη, για την συγκεκριμένη θέση, προϋπηρεσία. Αναφέρετε μόνο σχετικά καθήκοντα και παρόμοιες θέσεις εργασίας τα οποία απαιτεί η θέση και τα οποία θα αναδείξουν τις δεξιότητες σας. Ειδικότερα τα άτομα με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικά με το τι αναφέρουν ως εργασιακή πείρα έτσι ώστε να μην χάνει την αξία του το βιογραφικό, και να μη γίνεται πολύ μεγάλο και κουραστικό.

3. Ασύμφωνη μορφοποίηση

Δεν υπάρχει άρθρο με συμβουλές για το βιογραφικό που να μην αναφέρεται στη μορφοποίηση, γιατί αυτή είναι  η πρώτη εικόνα που δίνετε για τον εαυτό σας και για πολλούς η σημαντικότερη για να βοηθήσει τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού να εξετάσει καλύτερα το βιογραφικό. Η σωστή σύνταξη, ο εύκολος διαχωρισμός των βασικών προσόντων σας, η σωστή ορθογραφία, η συνεπής γραμματοσειρά και το επαγγελματικό ύφος καθιστούν ένα ευανάγνωστο και προσεγμένο βιογραφικό. Επίσης σημαντικό είναι να ξεκινάτε από τις πιο πρόσφατες στις πιο παλαιές πληροφορίες είτε αυτές έχουν να κάνουν με τη εκπαίδευση είτε με την επαγγελματική σας πορεία.

4. Προσωπικές αντωνυμίες και συντομογραφίες

Να αποφύγετε τρίτο και πρώτο πρόσωπο και τις αντωνυμίες (όπως «εγώ», «μου» κτλ). Είναι λογικό ότι όλα αφορούν μόνο εσάς και κανέναν άλλο, επομένως για λόγους επαγγελματισμού και καλύτερης σύνταξης προτιμήστε ουδέτερες εκφράσεις. Επίσης, το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί επίσημο έγγραφο γι’ αυτό αποφύγετε τις συντομογραφίες που δίνουν την εντύπωση ότι βαριέστε ή βιάζεστε(γράψετε «Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού» και όχι «ΚΟΤ», ασχέτως ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν και τη συντομογραφία).

5. Φωτογραφία και άλλα προσωπικά στοιχεία

Δεν είναι απαραίτητο ούτε έχει καμία χρησιμότητα να συμπεριλάβετέ στο βιογραφικό τη φωτογραφία σας. Εξάλλου με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (όπως Facebook & LinkedIn) μπορεί κανείς να δει τη φωτογραφία σας και να μάθει όλα τα προσωπικά στοιχεία που αναφέρονται στα Μέσα, όπως οικογενειακή κατάσταση, θρησκεία, χόμπι κτλ. Επί ευκαιρίας, ίσως είναι καλό να ορίσετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας έτσι στα social media ώστε να μην είναι όλο το προφίλ σας ορατό σε όλους- ίσως η φωτογραφία σας με μαγιό στην παραλία είναι μην είναι η καλύτερη πρώτη εντύπωση για το μελλοντικό σας εργοδότη. Πάντως, σε περίπτωση που η θέση εργασίας ζητάει φωτογραφία, επιλέξτε μια που σας παρουσιάζει ως σοβαρό και αξιόπιστο επαγγελματία, ανεξάρτητα τη θέση για την οποία έχετε κάνει αίτηση.

6. Παλιά διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Δημιουργήστε μια επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποφύγετε παλιές και “παιδικές” διευθύνσεις όπως «girlhello3@hotmail.com».

7. Μια μόνο γλώσσα

Ο κανόνας λέει ότι το βιογραφικό που στέλνουμε είναι στην ίδια γλώσσα με την αγγελία, γι αυτό φροντίστε να έχετε μια σωστή και ολοκληρωμένη εκδοχή του στα ελληνικά και στα αγγλικά. Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε το βιογραφικό σας σε μία γλώσσα, επιλέξτε την αγγλική όπου είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη.

8. Μη αποδεκτή μορφή αποθήκευσης

Αποφύγετε να επισυνάψετε ένα βιογραφικό το οποίο είναι αποθηκευμένο σε μορφή όπου μπορεί κανείς να το επεξεργαστεί και να το αλλάξει, προτιμήστε αναγνωρισμένη μορφή όπως είναι η μορφή PDF (εκτός εάν ζητηθεί διαφορετικά).

Συμβουλές για το βιογραφικό που θα σας βρει δουλειά: DOs

Έχοντας πει αυτά, ας καταγράψουμε τώρα μερικές συμβουλές για το βιογραφικό σας που πρέπει να ακολουθήσετε, ξεκινώντας από τη σωστή δομή του:

Προσωπικά στοιχεία – Personal Information: Γράψε το ονοματεπώνυμό σας, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση αλληλογραφίας, το τηλέφωνο και την  ηλεκτρονική διεύθυνση σας, με τρόπο ευδιάκριτο και κατανοητό.
Επαγγελματικός στόχος – Career Objective: Εδώ είναι μια εισαγωγή στην οποία θα γράψετε σε 3-4 γραμμές τα δυνατά χαρακτηριστικά σας και τι πιστεύετε θα σας προσφέρει η συγκεκριμένη θέση εργασίας, πχ. Ένα έμπειρο στέλεχος πωλήσεων με αφοσίωση στην ικανοποίηση του πελάτη και όραμα να ενταχθεί σε μια δυναμική, δημιουργική ομάδα που θα προσφέρει ανταγωνιστικές προτάσεις αξίας.
• *Εκπαίδευση – Education: Εδώ θα γράψετε τις σπουδές σας -λύκειο, πτυχίο, μεταπτυχιακό- από αυτό που αποκτήσατε πιο πρόσφατα και προς τα πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να καταγράψετε αναλυτικά όλα τα μαθήματα που έχετε παρακολουθήσει, εκτός αν είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο και σχετικό με τη θέση.
*Επαγγελματική εμπειρία – Work Experience: Φροντίστε να φαίνεται ξεκάθαρα η θέση εργασίας- το χρονικό διάστημα που είχατε εργαστεί εκεί και η εταιρεία, με αυτή τη σειρά και πάλι από το πρόσφατο και προς τα πίσω. Μπορείτε αν θέλετε να γράψετε ακόμη μια μικρή περιγραφή των καθηκόντων σας σε κάθε θέση και των βασικών σας επιτευγμάτων, αρκεί όλα αυτά να είναι ρεαλιστικά και να βοηθούν τον αναγνώστη, όχι να τον κουράζουν.
Δεξιότητες– Qualifications: Εδώ γράφουμε τα αναγνωρισμένα πιστοποιητικά εξετάσεων όπως ξένες γλώσσες, πληροφορική, λογιστικής κτλ.
Άλλες δραστηριότητες και πρόσθετες πληροφορίες -Extra Curriculum Activities: Σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει, δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε φορείς και ομάδες, διακρίσεις σε διαγωνισμούς κτλ.
Ενδιαφέροντα – Interests: Σε μια γραμμή αναφέρετε τα ενδιαφέροντα σας χωρίς ιδιαίτερες επεξηγήσεις και αναλύσεις. Αυτά είναι χρήσιμα για τον αξιολογητή για να συμπεράνει αυτά που ονομάζουμε soft skills, δηλαδή αν είστε δημιουργικοί, ομαδικοί, προσηλωμένοι στη λεπτομέρεια, ανοιχτοί σε αλλαγές κλπ.
Συστάσεις – References: Αν τις έχετε ήδη γράψτε το όνομα, τη θέση και τα στοιχεία επικοινωνίας αυτού που σας τη δίνει, ειδάλλως αρκεστείτε στο “available on request”.

*Τα δυο αυτά σημεία μπορούν να γραφτούν και αντίστροφα, ανάλογα με το τι θέλετε να τονίσετε περισσότερο, την εκπαίδευση σας ή την επαγγελματική σας πορεία. Σε γενικές γραμμές αν έχετε εργασιακή εμπειρία σχετική με τη θέση γράψτε πρώτα αυτή και μετά τις σπουδές σας, διαφορετικά αντιστρέψτε.

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *