Πώς να μη πέσει το προσωπικό σας σε χειμερία νάρκη

Πώς να μη πέσει το προσωπικό σας σε χειμερία νάρκη

Εδώ στο βόρειο ημισφαίριο, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, οι χειμερινοί μήνες είναι μεγάλοι, σκοτεινοί και πολύ, πολύ κρύοι. Ο χρόνος μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα μπορεί να φαίνεται σαν μια αιωνιότητα, κι όλη αυτή η “μουντάδα” του χειμώνα, είναι σα να μας ρουφάει την ενέργεια. Γι αυτούς λοιπόν που διαχειρίζονται προσωπικό, το πώς θα καταφέρουν να κρατήσουν την ομάδα από το να πέσει σε λήθαργο, είναι μια πρόκληση.  Για να μη περιμένετε την άνοιξη για να ξαναδουλέψει αποτελεσματικά η επιχείρησή σας, ακολουθούν 5 ιδέες για να μη πέσει κανείς σε χειμερία νάρκη.

1. Φροντίστε να μπαίνει περισσότερο φυσικό φως στο γραφείο:Η έκθεση στο φυσικό φως κάνει τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους και πιο παραγωγικούς στο χώρο εργασίας. Το φυσικό φως είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν οι εργαζόμενοι ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη του υπολογιστή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπει περισσότερο φυσικό φως στο γραφείο, με απλούστερο πάντως τον προφανή: ανεβάστε τα blinds.

2. Αναδιάταξη γραφείου για αναδιάταξη διάθεσης: Μια απλή αλλαγή του τοπίου μπορεί να ζωντανέψει τους εργαζόμενους. Μετακινήστε τα γραφεία πιο κοντά σε παράθυρα για να επωφεληθούν από το φυσικό φως. Άλλες απλές αλλαγές, είναι για παράδειγμα να προσθέσετε στο χώρο μικρά στοιχεία που θα τον κάνουν να φαίνεται ανανεωμένος- πχ έργα τέχνης ή αφίσες. Επίσης, δοκιμάστε να αλλάξετε το άρωμα του χώρου σας- θα εκπλαγείτε πόσο θα αλλάξει τη διάθεση όλων.

3. Σχεδιάστε μια μικρή γιορτή  στο γραφείο:Είναι ένας απλός τρόπος για να ανεβάσει την ομάδα σας. Μια μικρή γιορτή θα δώσει στους υπαλλήλους σας την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να φάνε καλό φαγητό και να εξακολουθούν να παραμένουν παραγωγικοί. Ζητήστε από κάθε μέλος του προσωπικού να ετοιμάσει και να φέρει τη σπεσιαλιτέ του και απολαύστε τις νέες γεύσεις που σας προσφέρουν. Αν τα φαγοπότια δεν είναι για την εταιρεία σας, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να σχεδιάσετε άλλες διασκεδαστικές χειμερινές δραστηριότητες για το προσωπικό. Μερικές ωραίες ιδέες, είναι να φάτε πρωϊνό όλοι μαζί στο γραφείο, να πάτε όλοι μαζί στο παγοδρόμιο ή σε ένα escape room μετά από το γραφείο ή ακόμη φιλικούς διαγωνισμούς.

4. Ορίστε επιχειρηματικούς και διασκεδαστικούς στόχους: Το να ορίζουμε επιχειρηματικούς (και προσωπικούς) στόχους είναι έτσι κι αλλιώς πολύ σημαντικό. Όμως, όταν οι εργαζόμενοι δεν νιώθουν καλά κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών, θέτοντας διασκεδαστικούς στόχους, μπορείτε να κάνετε το χώρο εργασίας ένα πιο ευχάριστο μέρος και ταυτόχρονα να ενισχύσετε το ηθικό τους. Δώστε λίστες με δύσκολους πελάτες κι ορίστε έπαθλο γι αυτόν που θα καταφέρει να εισπράξει τους περισσότερους από τη λίστα του ή να κλείσει το μεγαλύτερο deal. Διαλέξτε ένα προϊόν που δε κινείται αρκετά (ή ένα κοκτέηλ, ένα πιάτο) και επιβραβεύστε όποιον πουλήσει τα περισσότερα τεμάχια μέχρι το τέλος του έτους κλπ. Τα έπαθλα δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλα, όμως καλύτερα να μην είναι οικονομικά (είναι προτιμότερο να το δώρο να είναι ένα δείπνο, μια διαμονή, ένα εισιτήριο), αρκεί πάντως που θα “ταράξετε” τα νερά.

5. Να είστε ευέλικτοι:Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη φορά του έτους είναι επίσης γνωστή και ως «εποχή της γρίπης». Κρυολογήματα και άλλες ασθένειες κυκλοφορούν κατά τους χειμερινούς μήνες και το τελευταίο πράγμα που κάθε εταιρεία θέλει είναι να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εξαπλωθεί ασθένεια τους στο γραφείο. Να είστε ευέλικτοι κατά τους χειμερινούς μήνες, επιτρέποντας στους υπαλλήλους σας να εργάζονται από το σπίτι- εφόσον το επιτρέπει η δουλειά τους φυσικά-, αν δεν αισθάνονται αρκετά καλά να είναι στο γραφείο.

Παρακολουθείστε τα αποτελέσματα των αλλαγών σας και για καθορίστε ποια ήταν τα πιο αποτελεσματικά γιατί μπορούν να σας βοηθήσουν να διώξετε τη χειμωνιάτικη μελαγχολία και πάλι, τέτοιο καιρό του χρόνου (ή όποτε δείτε το ηθικό να πέφτει!)

Πηγή: Puressence Ltd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *