Μύθος τα 5 δευτερόλεπτα για τα τρόφιμα!

Μύθος τα 5 δευτερόλεπτα για τα τρόφιμα!

Ξεχάστε το κανόνα των «πέντε δευτερολέπτων»: Τα τρόφιμα που έπεσαν στο πάτωμα μαζεύουν τα βακτηρίδια σε ένα μόλις δευτερόλεπτο!

  • Ο «Κανόνας» καταρρίπτεται από μελέτη ως αστικός μύθος από τους ερευνητές των ΗΠΑ
  • Η επιμόλυνση των βακτηριδίων από επιφάνειες στα τρόφιμα επηρεάζεται περισσότερο από την υγρασία.
  • Ωστόσο, όσο περισσότερο μένει το φαγητό στο πάτωμα, τόσο περισσότερα βακτήρια μεταφέρονται από την επιφάνεια προς αυτό.

Μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε δύο φορές την επόμενη φορά που θα επικαλεστείτε τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων για τα τρόφιμα που έπεσαν στο πάτωμα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ, χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να επιμολυνθούν από βακτήρια τα τρόφιμα που έπεσαν στο πάτωμα. Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους με το να προσποιούνται ότι το ατύχημα δεν συνέβη ποτέ και μαζεύουν γρήγορα το φαγητό από το πάτωμα βάζοντας το στο στόμα τους.

τρόφιμα

Η απομυθοποίηση του κανόνα ως αστικός μύθος, έγινε από τον Donald Schaffner, καθηγητή της επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, ο οποίος επέμενε ότι: «Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων» είναι μια σημαντική υπεραπλούστευση του τι πραγματικά συμβαίνει όταν τα βακτήρια μεταδίδονται από μια επιφάνεια στα τρόφιμα. Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν ακαριαία.»

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τέσσερις επιφάνειες – από ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικά πλακάκια, ξύλο και χαλιά – και τέσσερα διαφορετικά είδη φαγητών – καρπούζι, ψωμί, ψωμί με βούτυρο και gummy γλυκά. Επιμόλυναν τις διάφορες επιφάνειες με Enterobacter aerogenes, ένα gram αρνητικό βακτήριο της οικογένειας των Εντεροβακτηριδίων. Στη συνέχεια έλεγξαν τα τρόφιμα σε τέσσερις διαφορετικούς χρόνους επαφής – λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα και 300 δευτερόλεπτα.

φαγητά

Από την μελέτη διαπιστώθηκε πως το ποσοστό της υγρασίας, το είδος της επιφάνειας και ο χρόνος παραμονής της τροφής στο πάτωμα, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιμόλυνση.

Το καρπούζι συγκέντρωσε την πιο μεγάλη επιμόλυνση, ενώ τα γλυκά είχαν την λιγότερη επιμόλυνση. Το βουτυρωμένο ψωμί και το απλό ψωμί είχαν παρόμοια επίπεδα επιμόλυνσης, που σημαίνει ότι δεν έχει τόση σημασία αν είναι βουτυρωμένο το τοστ που πέφτει στο πάτωμα ή όχι. Το χαλί είχε πολύ χαμηλά ποσοστά μεταφοράς της μόλυνσης σε σύγκριση με το κεραμικά πλακάκια και τον ανοξείδωτο χάλυβα.

 

Το να τρώτε τα τρόφιμα από το πάτωμα θα μπορούσε ωστόσο να σας κάνει καλό!

Έρευνα με επικεφαλής τον Anthony Hilton, καθηγητή της εφαρμοσμένης μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aston στο Birmingham, δείχνει ότι το 87% των ανθρώπων λένε ότι θα καταναλώσουν το φαγητό που έπεσε στο πάτωμα, ή το έχουν κάνει ήδη. Η πλειοψηφία ακολουθεί τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υποφέρουν από λοιμώξεις από τρόφιμα που έπεσαν στο δάπεδο; Ο καθηγητής Hilton αισθάνεται βέβαιος ότι είναι ασφαλές να καταναλωθεί το φαγητό που έπεσε στο σπίτι αρκεί να κινείστε αρκετά γρήγορα. Η ερευνητική ομάδα του απέδειξε ότι ενώ ορισμένα βακτήρια μεταφέρονται στα τρόφιμα μόλις πέφτουν στο πάτωμα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφερθεί αρκετός αριθμός βακτηρίων στο τρόφιμο ώστε να προκληθεί ασθένεια. «Η αρχική μεταφορά των βακτηρίων είναι ανεπαρκής για να μολύνει τα τρόφιμα», λέει η έκθεσή του.

Ως εκ τούτου, καταλήγει ότι ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων ισχύει για τα δάπεδα των σπιτιών που εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής – ενώ τα πεζοδρόμια αποτελούν άλλη κατηγορία. «Η μεταφορά των βακτηρίων από επιφάνειες στα τρόφιμα φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την υγρασία», είπε επίσης ο καθηγητής Schaffner.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Society για το περιοδικό Μικροβιολογίας, Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας.

Πηγή: Daily Mail UK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *