8/10, Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

8/10, Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Επικίνδυνα ή όχι;

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού και σας δίνουμε παράλληλα κάποιες σημαντικές πληροφορίες που θα ήταν καλό να γνωρίζατε!

Δύο είναι τα κυριότερα θέματα που μας απασχολούν έντονα για το αυγό. Το πρώτο αφορά την θρεπτική του αξία και το δεύτερο την συσχέτιση του με το παθογόνο βακτήριο της Σαλμονέλας.

Μέχρι και σήμερα τα αυγά συσχετίζονται με την αύξηση της χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό η οποία οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρόσφατες έρευνες έρχονται να ανατρέψουν την θεωρία αυτή και να δώσουν χαρά στους λάτρεις του αυγού, καθώς δεν έχει βρεθεί σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αυγών (μέχρι 6 την βδομάδα) και της αύξησης της χοληστερίνης. Τα τρέχοντα δεδομένα συνιστούν την κατανάλωση αυγών, ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, καθώς εκτός από νόστιμο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα μέταλλα. Προτιμήστε τα βραστά αυγά καθώς η θρεπτική αξία των τηγανητών αυγών επιβαρύνεται με κορεσμένα λιπαρά οξέα από το τηγανέλαιο. Επιπλέον ως μέρος της ισορροπημένη σας διατροφής αποφύγετε τον συνδυασμό του αυγού με άλλα λιπαρά τρόφιμα-  ‘’Πάν Μέτρον Άριστον’’. Παράλληλα, τα μελάτα αυγά παρόλα τα διατροφικά οφέλη που προσφέρουν καλό είναι να αποφεύγονται, διότι είναι επίφοβα για την μετάδοση του παθογόνου βακτηρίου της σαλμονέλας στον άνθρωπο. Από την ‘’φάρμα στο τραπέζι’’ λοιπόν το βακτήριο της σαλμονέλας και παρόλο που οι πρόσφατες βελτιώσεις στις φάρμες έχουν ανεβάσει τα πρότυπα για την ασφάλεια των αυγών, μειώνοντας τα περιστατικά μόλυνσης, αυτό δεν διασφαλίζει την απόλυτη υγιεινή τους.

Για να είμαστε σίγουροι ότι το βακτήριο της σαλμονέλας δεν θα επηρεάσει την υγεία μας πρέπει να ακολουθούμε πάντα την κατάλληλη διαδικασία αποθήκευσης και προετοιμασίας του αυγού.

 • Ελέγχουμε την συσκευασία ώστε τα αυγά που αγοράσαμε να είναι καθαρά και να μην έχουν ρωγμές.
 • Αποθηκεύουμε τα αυγά στα μεσαία ράφια του ψυγείου όπου η ψύξη είναι επαρκής (όχι στην πόρτα), και τα χρησιμοποιούμε πριν την ημερομηνία λήξης.
 • Τα ωμά αυγά πρέπει να παραμένουν σε κλειστό περιέκτη για να μην προκαλέσουμε επιμόλυνση σε άλλα τρόφιμα.
 • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμών ή μελάτων αυγών καθώς μόνο με πολύ σωστό ψήσιμο μπορούμε να διασφαλίζουμε την θανάτωση του βακτηρίου της σαλμονέλας.
 • Αποφεύγουμε την κατανάλωση φαγητών που περιέχουν ωμά αυγά (που δεν υπόκεινται σε μετέπειτα θερμική επεξεργασία).
 • Τα βρασμένα αυγά πρέπει επίσης να αποθηκεύονται στο ψυγείο και να καταναλώνονται μέσα σε 2 ημέρες το πολύ.
 • Όταν μαγειρεύουμε δεν αφήνουμε όλη την συσκευασία έξω από το ψυγείο, αλλά παίρνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.
 • Καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες/ σκεύη/ εξοπλισμό με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την χρήση αυγών.
 • Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν και μετά την διαχείριση των ωμών αυγών και ΔΕΝ σκουπιζόμαστε ποτέ σε πετσέτα κουζίνας αλλά σε χαρτί μιας χρήσης, καθώς μπορεί να την επιμολύνουμε.
 • Δεν αφήνουμε τα ψημένα αυγά, ακόμη και τα Πασχαλινά, εκτός ψυγείου για περισσότερο από 90 λεπτά.
 • Ελέγχουμε τα ωμά αυγά για ποιοτικές αλλαγές, πριν την χρήση τους:
  • Κηλίδες Αίματος: Προκαλούνται από τη διάρρηξη αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο του αυγού κατά το χρόνο της ωοτοκίας. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι το αυγό δεν είναι ασφαλές.
  • Θολό Ασπράδι: Το θολό ασπράδι είναι μια ένδειξη ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Καθώς το αυγό παλιώνει, το ασπράδι γίνεται διαυγές.
  • Ρόδινο ή Ιριδίζον Ασπράδι: Αυτό φανερώνει ότι επήλθε αλλοίωση από βακτήρια τα οποία είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
  • Χρώμα Κρόκου: Ο κρόκος παρουσιάζει μια ποικιλία αποχρώσεων του κίτρινου, οι οποίες οφείλονται στη διατροφή του πτηνού το οποίο δεν σχετίζεται με την ασφάλεια του αυγού. Πολλές φορές τα σφιχτοβρασμένα αυγά παρουσιάζουν μια πρασινωπή χροιά γύρω από τον κρόκο, το οποίο οφείλεται στο υπερβολικό βράσιμο του αυγού και δεν είναι επικίνδυνο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *