Social Media Marketing

social media marketing

Είτε είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ήρθε για να μείνει, είτε απ’ όσους το αντιμετωπίζουν ως παροδική τρέλα, το Social Media Marketing σήμερα είναι από τα πιο σημαντικά trends στο χώρο του marketing, εξαιτίας της σαρωτικής διείσδυσης των social media στη ζωή όλων και την επίδρασή τους στον τρόπο που φερόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες που διατηρούν συστηματική επαφή με την καταναλωτική τους βάση μέσω των social media- άρα οι εταιρείες που επενδύουν στο social media marketing- έχουν πιο πιστούς πελάτες και υψηλότερες πωλήσεις. Αυτά τα ευρήματα εξηγούνται εύκολα αν κατανοήσουμε ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει βαθιές ψυχολογικές καταβολές στην ανάγκη μας να ανήκουμε σε κοινότητες καθώς και στην επιθυμία μας να μιλάμε για τον εαυτό μας και τα πιστεύω μας. Επομένως, οι εταιρείες που θα καταφέρουν να δημιουργήσουν γύρω από τα brands τους- μέσω του social media marketing – κοινότητες ομοϊδεατών και θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ανταλλαγή απόψεων, είναι οι εταιρείες που θα τροφοδοτήσουν μια συναισθηματική σχέση με τους πελάτες τους και θα τους μετρατρέψουν σε πιστούς φίλους και πρεσβευτές τους.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Social Media Marketing;

Τα καλά νέα είναι ότι το social media marketing είναι χαμηλού κόστους και μπορούν να έχουν εξαιρετική αποδοτικότητα με σχεδόν μηδενικό κόστος. Τα κακά νέα, και το κύριο πρόβλημα, είναι ότι παρεξηγείται ως μια απλή, τεχνική διαδικασία που μπορεί ο καθένας που έχει πχ ένα προφίλ στο Facebook να διαχειριστεί. Στην πραγματικότητα, το κεφάλαιο αυτή η νέα εξέλιξη έχει ξαναγράψει πολλούς από τους κανόνες του marketing κι έχει στείλει τους marketers πίσω θα θρανία, για να μάθουν από την αρχή νέες λειτουργίες, νέα concepts και νέες τακτικές. Τελικά, το social media marketing είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη στρατηγική περιεχομένου, τις θεματικές ενότητες δηλαδή που επιλέγονται προκειμένου να τραβήξουν και να κρατήσουν την προσοχή του στοχευόμενου κοινού  και να υποστηρίξουν τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης. Εξαιτίας των περίπλοκων αλγορύθμων των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κλπ) η οργανική (μη πληρωμένη δηλαδή) απήχηση επιτυγχάνεται μόνο με πολύ συστηματικό posting, πολύ καλού περιεχομένου. Επομένως, αυτό που περιγράφουμε είναι μια διαδικασία αφενός χρονοβόρα, κι αφετέρου απαιτητική σε όρους γνώσεων, δεξιοτήτων και δημιουργικότητας, πολύ πιο περίπλοκη απ’ ότι συχνά θεωρείται.

Εμείς στη Mind The Gap γνωρίζουμε καλά το marketing, τα social media και τον τρόπο να κρατάμε τους fans των πελατών μας ενεργούς και ενθουσιασμένους και να τους μετατρέπουμε από καταναλωτές σε φίλους. Ρωτήστε μας τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς.